To HelpMeVote είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.
Ο μηχανισμός είναι απλός: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και από τα κόμματα ή αντιπροσώπους τους ή από τους ίδιους τους υποψήφιους σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα. Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων/υποψηφίων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής). Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων ή υποψηφίων με βάση το βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος-πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.
Η πρωτοβουλία 'HelpMeVote/VoteMatch' είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στο σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.
Από ερευνητική ομάδα ειδικών βάσει του πολιτικού προγράμματος, της κομματικής ταυτότητας και των δημοσίων δηλώσεων των στελεχών τους και αντίστοιχες απαντήσεις των κομμάτων (αν είναι διαθέσιμες) στο ερωτηματολόγιο. Ιδιαίτερα για το HelpMeVote/VoteMatch 2024 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μία νέα μέθοδος που εκτός από τις απαντήσεις των κομμάτων συνδυάζει τις μεθόδους expert survey και Delphi.
Με τη χρήση του κατάλληλου στατιστικού συντελεστή συσχέτισης μεταξύ κάθε κόμματος και του πολίτη υπολογίζεται ο βαθμός συμφωνίας με κάθε κόμμα σε διάστημα -100%, +100%. Τιμές ανάμεσα στο -20% και +20% δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρακτικά συνάφεια με το ή τα κόμματα, τιμές από +20% μέχρι +50% δείχνουν συμφωνία και πάνω από +50% ισχυρή συμφωνία. Αντίστοιχα τιμές από -20% μέχρι -50% δείχνουν διαφωνία, ενώ τιμές μικρότερες από -50% δηλωνουν ισχυρή διαφωνία. Βέβαια, αν για δύο κόμματα οι τιμές διαφέρουν μέχρι 10 μονάδες δεν υπάρχει πρακτικά διαφορά όσον αφορά την σειρά προτίμησης.
Στη σελίδα που εμφανίζεται το ποσοστό συμφωνίας ο πολίτης μπορεί να κάνει κλίκ πάνω σε κάθε κόμμα και να συγκρίνει τις θέσεις του με τις θέσεις του κόμματος για κάθε μία από τις ερωτήσεις του HelpMeVote.
Οι συμμετέχοντες εθνικοί εταίροι συνέταξαν έναν κατάλογο 25 κοινών δηλώσεων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2023 και των αρχών του 2024. Το σύνολο των κοινών δηλώσεων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικής, σε όλους τους τομείς για τους οποίους αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δηλώσεις βασίστηκαν σε βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με τα σημαντικά θέματα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την προσεχή περίοδο και την πολιτική σημασία των θεμάτων αυτών στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη σύνταξη του καταλόγου των 25 κοινών ερωτήσεων, κάθε εθνικός εταίρος συνέταξε το δικό του ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου (ΗΣΨ), στον οποίο περιλαμβάνονται τουλάχιστον 15 από αυτές τις 25 δηλώσεις. Οι δηλώσεις που επιλέγει κάθε εταίρος βασίστηκαν στο πόσο σχετικές είναι για το συγκεκριμένο κράτος μέλος και πόσο καλά η δήλωση βοηθά στη διαφοροποίηση μεταξύ των κομμάτων στο κράτος μέλος.
Αρχικά, επιλέχθηκαν τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπληρώθηκαν από κόμματα που εμφανίζονται να έχουν άνω του 1% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Σημαντικό κριτήριο, επίσης, είναι τα κόμματα να έχουν δημοσιευμένες και εύκολα προσβάσιμες θέσεις για τα περισσότερα από τα θέματα που χρησιμοποιούνται στο HelpMeVote.
Οι απαντήσεις αποθηκεύονται ανώνυμα. Τα δεδομένα δεν πρόκειται να πωληθούν και δε θα παραχωρηθούν σε τρίτους. Εάν τα δεδομένα χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, τότε η ανωνυμία των χρηστών του συστήματος θα είναι εγγυημένη. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων HelpMeVote
Όχι, δεν υπάρχει κανένα σφάλμα. Το HelpMeVote δίνει ένα νέο αποτέλεσμα μόνο όταν υποβάλλετε ένα νέο ολοκληρωμένο σύνολο απαντήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν μετά την εμφάνιση του αποτελέσματος πατήσετε το πλήκτρο Back του προγράμματος πλοήγησης και αλλάξετε απάντηση σε μερικές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάνετε υποβολή των απαντήσεων δημιουργείται ένα αποτέλεσμα το οποίο θα παραμείνει σταθερό μέχρι να κάνετε μία από τις δύο παρακάτω ενέργειες: α) να κλείσετε το πρόγραμμα πλοήγησης ή β) να πατήσετε το εικονίδιο πάνω αριστερά (που έχει την επεξήγηση: "Ξεκινήστε ένα νέο ερωτηματολόγιο") το οποίο θα σας μεταφέρει στην αρχική σελίδα του HelpMeVote και θα σας δώσει τη δυνατότητα να πάρετε ένα νέο αποτέλεσμα για το νέο σύνολο των απαντήσεων που θα δώσετε.
Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής έχει φτιαχτεί με εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Έτσι το HelpMeVote μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και σε όλες σχεδόν τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Φυσικά! Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε από τη σελίδα σας ένα χώρο πλάτους 600 pixel και να χρησιμοποιήσετε μία εντολή iframe όπως η παρακάτω: <iframe src="http://votematch.gr/" width="600" height="1100"> </iframe> Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες τιμές ύψους και πλάτους, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δούν εύκολα το σύνολο των αποτελεσμάτων. Αν χρησιμοποιήσετε το HelpMeVote στο website σας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με email στο admin@epolls.eu
Η εφαρμογή HelpMeVote/VoteMatch είναι ένα αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "92727 - Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες και εφαρμογές ELNES/ HelpMeVote" υπό την επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Ανδρεάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (john@polsci.auth.gr).
Στην υλοποίηση της εφαρμογής σημαντική συνδρομή είχε ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών που ασχολούνται με τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.
Στην αξιολόγηση των κομμάτων συμμετείχαν 13 ερευνητές και ερευνήτριες (η πλειονότητα τους είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης). Οι τελικές θέσεις των κομμάτων προέκυψαν από τη διάμεσο των απαντήσεων των ερευνητών και συνεπώς δεν εκφράζουν την προσωπική θέση του καθενός, αλλά μία συνισταμένη των 13 αξιολογήσεων.
Ιδιαίτερα βοήθησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες που στο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 παρακολούθησαν το προπτυχιακό μάθημα "Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου" και η ομάδα διαδικτυακών ερευνών του ΑΠΘ (ομάδα μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων που επιβλέπονται από τον υπεύθυνο του έργου "92727 - Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες και εφαρμογές ELNES/ HelpMeVote".
Στην επιτυχία κάθε νέας έκδοσης του HelpMeVote πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ και όλοι/ες οι φίλοι/ες του HelpMeVote που δεν σταματούν να το διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα